Trauma verwerken, hoe doe je dat? 

Trauma verwerken

 

Je hebt de term ‘trauma’ vast weleens gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk als je getraumatiseerd bent? Hoe uit dat zich? En vooral, hoe kun je trauma verwerken? 

 

Wat is trauma? 

Een trauma kan ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Het is een wond die ontstaat als iemand in omstandigheden heeft verkeerd waarin hij of zij zich volkomen machteloos heeft gevoeld. Je bent overgeleverd aan de situatie, kan niet ontsnappen en vechten is geen optie. Denk hierbij aan een verkeersongeluk, seksueel misbruik of geweld.  

Hoewel er vaak wordt gedacht dat het trauma de gebeurtenis is, gaat het eigenlijk om de gevolgen daarvan. Als je getraumatiseerd bent, blijf je vastzitten in een toestand van chronische stress. Je lichaam en geest lijden daaronder. Op den duur loop je vast in het leven. Je weet dan niet meer wat je nou moet doen. 

 

Wat zijn de kenmerken van trauma? 

Een trauma grijpt diep in op je hele systeem en gaat niet vanzelf over. In dit geval heelt tijd dus niet alle wonden. Er ontstaan uiteenlopende klachten en deze verschillen per persoon. Je kunt onder andere last hebben van: 

  • Lichamelijke klachten, zoals sufheid, moeheid of futloosheid 
  • Wisselende emotionele stemmingen, zoals woede, neerslachtigheid, depressiviteit, verdriet of angst 
  • Een gevoel van onzekerheid, spanning, leegte of gebrek aan motivatie 
  • Moeite met concentreren 
  • De gebeurtenis herbeleven, last hebben van flashbacks of nachtmerries 
  • Jezelf moeilijk kunnen uiten 
  • Prikkelbaarheid, onrust, impulsiviteit, licht ontvlambaar zijn of agresief gedrag 
  • Jezelf isoleren en teruggetrokken zijn 
  • Problemen ervaren met anderen, zoals relatieproblemen, lastige omgang met collega’s of slecht contact met vrienden en familie 
  • Verslavingsgevoeligheid

 

De lijst met klachten is eindeloos. Waar het vooral om gaat is dat je door de toestand van totale machteloosheid het contact met jezelf bent kwijtgeraakt. Je weet niet meer wie je bent, wat je voelt en wat je wilt. En wat doe je dan? 

 

Hoe kun je trauma verwerken? 

Bij IntraFlektie werken we vanuit de IZR methode (Interactieve Zelf-Resonantie) om trauma te verwerken. Wij stellen niet de symptomen of diagnose centraal, maar de persoon om wie het gaat en zijn of haar levensgeschiedenis. De basis van onze aanpak is de vraag: wat is er gebeurd en wat heeft het met je gedaan? 

De gevoelens die je zo hard hebt geprobeerd te onderdrukken komen hierin eindelijk los. De weggestopte herinneringen krijgen ruimte. Dat is niet makkelijk en daar is moed voor nodig. IZR ondersteunt, verheldert en integreert daar waar het kan. De regie leggen we altijd bij jou. Jij bent de eigenaar van jouw proces. Maar wij staan wel naast je. 

De unieke kracht van deze methode is dat het je helpt om het contact met jezelf weer te herstellen en grip op je leven te krijgen. Het is een onderzoekende methode die confronteert en tegelijk zacht is. Je gaat een proces van inzicht en bewustwording aan. En daardoor zul je verlichting en opluchting ervaren. Er komt erkenning voor wat je misschien onbewust al voelde en wist.  

Hoever je ook van jezelf verwijderd bent, je leert jezelf weer opnieuw kennen. Al jouw verlangens, gevoelens en wensen. En op basis daarvan kan je jouw pad gaan bewandelen, waar dat ook heen gaat. Het is tijd om los te komen en je leven te gaan leiden zoals jij dat wilt.  

 

Heb je hulp nodig? Neem dan meteen contact met ons op.