Ik wil weten waarom ik mij een ondermaats mens voel

Interactieve Zelf Resonantie

 

Het proces van Interactieve Zelf-Resonantie start met het verwoorden van een verlangen, geformuleerd in een vraag of een zin.  Maar hoe ziet de rest van een resonantieproces eruit? Hoe werkt het precies? Een cliënt vertelt over haar ervaring. 

 

Het resonantieproces

“Wil je dicht bij me komen staan,” vroeg ik aan de resonant die ik gekozen had voor de rol van ‘ik’.

Nou, dat wilde ze wel. Ze zei: “Ik vind jou lief.”

“Nou gewoon, dat voel ik.”

“Ik vind jou gewoon lief.”

Daar stonden we dan, mijn letterlijke ik en de ‘ik’ naast elkaar om mijn verlangen “ik wil weten waarom ik mij een ondermaats mens voel” te onderzoeken.

Direct kwam ik met een aantal bezwaren, want mij “gewoon lief vinden”, nee dat paste niet bij mijn zelfbeeld. Ze keek me niet begrijpend aan en zei dat ze mijn woorden niet snapte. Ze pakte een paar bloemetjes en ging daarmee zitten spelen. De begeleider vroeg hoe oud ‘ik’ was. Daar moest ik over nadenken. Eigenlijk zag ik daar een baby’tje maar dat klopte niet want ‘ik’ zei: ”ik kan al praten”. Wat wel overeen kwam met hoe ‘ik’ zich voelde was een meisje van ongeveer 7 jaar, gezond, oprecht en speels.

Daar kon ik niets mee en ondanks dat we dicht bij elkaar stonden was ‘ik’ een vreemde voor mij. Ik keek naar haar en dacht: “wat moet ik nu met jou?”

Ik viel stil en dacht: “help, wat nu?”.

Op dat moment vroeg de begeleider of het een goed idee was om een tweede woord toe te voegen en daarvoor een persoon te kiezen. Dat werd ‘ondermaats’, waarvoor ik een grote man koos die ik een plaats gaf op een afstandje. Eenmaal op zijn plaats zei ik dat hij eigenlijk maar weer weg moest gaan omdat hij niet prettig voelde.

Dat snapte hij niet en zei: ”je hebt me geroepen en nu moet ik weer weg?”. Er ontstond een spanningsveld tussen de aanwezigheid van ‘ik’ en ‘ondermaats’. Als mijn hoofd zich met de situatie bemoeide door te twijfelen aan de oprechtheid van ‘ik’, als ik oordeelde en als ik bleef denken vanuit oude patronen voelde ‘ondermaats’ zich geroepen.

Het was niet zo dat hij persé aanwezig wilde zijn. Hij legde uit dat hij niet van mij was, er niet bij hoorde, maar tevoorschijn kwam als ik hem riep.

Hoe meer ik me met ‘ondermaats’ bezig hield des te ongelukkiger werd ‘ik’. Op een bepaald moment liep ze weg.

Maar dat wilde ik niet en vroeg haar om terug te komen. Dat wilde ze wel.

Dat was het juiste moment om ‘waarom’ uit te nodigen. Ik gaf deze persoon een plaats tussen het ‘ik’ en ‘ondermaats’. “ Hij voelde zich daar op de juiste plek gezet.

‘Waarom’ voelde aan hoe de dynamiek werkte. Hij zei: “alles wat je aandacht geeft groeit”. Dat had ik niet verwacht maar het werd bevestigd door ‘ondermaats’. Ik keek naar ‘ik’ en zij lachte naar mij. Alsof ze blij was met deze wending.

Uiteindelijk vroeg de begeleider of ik nog iets wilde met ‘ik’. Ik aarzelde heel even en liep toen naar haar toe en stak mijn handen naar haar uit die ‘ik’ vastpakte. We keken elkaar aan, vanuit mij wel wat onwennig. Het was zo’n vredig moment. Uiteindelijk hebben we elkaar omhelsd, waarmee we het proces afrondde.

Het vraagt tijd en geduld om deze nieuwe ervaring te verwerken, in het bijzonder in mijn emotionele systeem.

 

Toelichting IntraFlektie

Als een kind door de eigen ouder niet wordt gezien, afgewezen, vernederd of erger, zal het nooit gaan twijfelen aan de ouder  Het is immers afhankelijk van die ouder. Eerder zal het voelen: “Er is iets mis met mij, ik ben het niet waard om van te houden” en het zal zich daarnaar gedragen. Het eigen gevoel wordt weggedrukt en het kind verliest het contact met zichzelf, koste wat het kost om de relatie met de ouder in stand te houden.

Dit noemen we een overlevingsstrategie die zichtbaar werd in wat ‘ondermaats’ liet zien. Wat feitelijk gebeurde is dat een oprecht en gezond kinddeel (‘ik’) zich presenteerde en daarmee met haar ‘gewoon lief’ deze diepe imprint tegensprak.

Dat is de basis van Interactieve Zelf-Resonantie. Het diepe ervaren van ongekende gezonde delen die jou in staat stellen om opnieuw van jezelf te leren houden. Deze integratie leidt tot heling.

 

Wil je weten of Interactieve Zelf-Resonantie ook wat voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.